Krokantrullar

Så nu har jag äntligen fått tummen ur för att färdigställa detta inlägg om mina fantastiska krokantrullar =)
Jag upptäckte Delicatos krokantrullar för några år sedan och sedan dess har jag varit frälst. Ideén slog mig att jag borde kunna göra dessa själv och här nedan kommer resultatet.


Jag kan innan ni börjar läsa säga att om du inte har tid så skall du inte ge dig på detta recept. Men vill du ha en smakorgasm råder jag dig att ta dig tid!

Recept: Mandel och hasselnötsflarn:

Ingredienser:
♥ ca 1 dl blandning av sötmandel och hasselnötter (mer mandel än hasselnötter)
♥ ¾ dl strösocker
♥ 50 g smör eller Margarin
♥ 1 ½ msk vetemjöl
♥ 1 ½ msk grädde
♥ 1 msk ljus sirap

Utförande:
Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att skålla och skala mandeln
. Lägg sedan ner mandeln och hasselnötter i en mixer och mixa till lagom stora bitar, inte för små för det får gärna vara lite tuggmotstånd. Om du inte har en mixer går det lika bra att hacka dem.
Blanda ner alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda under lätt omrörning. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll på smeten.


Grädda i ugnen 7-8 min eller tills smeten är gyllenbrun.
Ta ut plåten. Nu skall du göra flanen. Mitt mest lyckade knep är att lyfta över bakplåtspappret på en kall plåt eller bänkskiva och dela smeten i önskade stora rektanglar och sedan lyfta tillbaka bakplåtspappret till den vara plåten. På det viset får du inte lika bråttom innan flanen stelnar och blir spröda och ömöjliga att forma. Lägg flanen runt något runt, jag brukar linda in några kryddburkar i gladpack och använda dessa som formar. (Detta fungerar alldeles utmärkt om du inte redan har special formar till detta ändamål) Det är väldigt viktigt att tänka på att flanen bara går att forma då de är varma/ljumna.
Då flanet har format till sig men inte stelnat tar du av dem från kryddburken och ställer dem på ett fat för att svalna ytterligare. Jag har gjort detta recept minst tre gånger och kommit fram till att det bästa sättet att få dem fina är att ställa flanen lodrätt på fatet, om de ligger ner är det lätt att de sjunker ihop och tappar form.



Nu är det dags att börja göra chokladmousse och krokant. Det är smartast om du gör chokladmoussen först och medan den vispas kan du göra krokanten.

Recept: Chokladsmörkräm:
♥ 1/2 dl vatten
♥ 1 dl strösocker
♥ 1 medelstort ägg
♥ 100 g rumstempererat smör + 100 g rumstempererat margarin (det går bra att använda 200g margarin)
♥ kakao efter smak ( jag tror att jag brukar ha 1 till 2 msk)
♥ 1 tsk vaniljsocker

Utförande:
Börja med att göra en sockerlag enom att koka upp vatten och socker tillsammans. Ca hälften av sockerlagen används men andra halvan kan användas i saft, drinkar eller till andra desserter. Sockerlag håller om den förvaras i kylskåp.

Vispa ägget mycket fluffigt. Sätt vispen på en konstant låg hastighet och blanda ner smör och margarin bitvis, kakao och vaniljsocker. Nu skall hälften av den kokande sockerlagen tillsättas. Tillsätt denna i en tun stråle under vispning. Det kommer se ut som om smeten skär sig men öka hastigheten och vispa på medelhastighet i ca 25-30 min. Smörkrämen skall vara fluffig. Överbliven smörkräm kan förvaras i kylskåp.


Undertiden smörkrämen vispas är det lämpligt att göra krokanten.

Recept: Krokant:
♥ lite vatten
♥ socker
♥ finmalda mandlar och hasselnötter efter smak

Jag vet inte exakta proportioner av ingredienserna men nötterna avgör hur mycket krokant du vill ha. Vattnet är till för att det inte skall bränna i pannan. Sockret brukar jag tillsätta efterhand och smaka mig fram tills jag tycket att det är lagom. Krokanten skall vara gyllenbrun när den är klar.

Krokanten vispas ner i den färdiga smörkrämen efter tycke.



Nu är det bara att spritsa in den färdiga chokladsmörkrämen i flarnen och doppa ändarna i smält mörk choklad. Voila, färdiga krokantrullar. Hoppas det smakar! Nu tror jag att jag måste göra detta receptet ännu en gång =) Kram //M


Kommentarer
charlotte

godaste krokantrullarna jag ätit någonsin!!

2011-09-07 @ 23:00:22


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0