Firmafesttårta - LagoTech

Denna tårtan gjordes på önskemål från LogoTech vilka skulle ha firmafest för att inviga att de flyttat till nya lokaler. Tårtan innehåller glutenfria sockerkaksbottnar, två lager med passionsfruktsmousse, ett lager kokosmousse och den är även spacklad med kokosmousse och täckt med kavlingsbar marsipan.

Som design fanns det många ideér men tillsist beslutades att utforma den som det nya huset, så här blev resultatet:

Glutenfria tårtbottnar

Nu håller jag på att baka mina första glutenfria tårtbottnar, är lite nervös har läst så mycket om hur svårt det är att baka glutenfritt...Smeter är inne i ugnen så nu är det bara att vänta och hoppas på det bästa. Återkommer hur det går.


Den första är klar och det gick bra =) Bottnar behövde inte lika lång tid i ugnen som då jag gör dem men vanligt vetemjöl och dessa mängder. I vanliga fall tror jag att dessa brukar vara inne i ugnen 35-40 men de glutenfria behövde endast 20-25 min, så håll koll på bottnar i ugnen. Nu blir det ut att köpa ingredienser till fyllningarna som skall vara en passionsfruktmousse och en kokosmousse. Skriver mer senare och skall försöka lägga upp lite bilder med.
Kram// M

Kandidatarbetestårta - Mikrokapslar

Hej, nu kommer ännu en tårta som borde legat uppe för längesedan. Denna tårtan gjorde jag då vi var klara med vårt kandidatarbete (Mikrokapslar med nanolera för kontrollerad frisättning av biocider). Uppe på tårtan konstruerade jag mikrokapslarna, insperationen kom från en av våra SEM bilder som vi tog. Tårtan innehåller sockerkaksbottnar, chokladsmörkräm och hallonmousse. Tårtan är spacklad med citronsmörkräm och täckt och dekorerad med sugarpaste. Så här såg tårtan ut:

Här får ni även se SEM bilden. En av våra handledare tyckte att det var så roligt att jag hade försökt göra SEM bilden så han gick och skrev ut den direkt och la den brevid tårtan. Men men SEM bild var det ja..

 

Djungeltema tårta

I Maj (ja ni ser hur seg jag kan vara ibland) så gjorde jag en födelsedagstårta efter önskemålet att det skulle vara en djungeltårta. Det blev tårta med sockerkasbottnar, kokosmousse, passionsfruktsmousse, spacklad med citronsmörkräm och täckt och dekorerad med sugarpaste.


För att det skall bli lite enklare för både mig och er som läser att hitta recept i bloggen har jag tänkt att jag skall göra om lite. Framöver tänkte jag att jag skulle lägga in recept och tårtan var för sig, hoppas att det blir bra
//Kram M

Kokosmousse

Ingredienser:
2 dl créme fraiche (ej lättvariant)
2 dl socker
1½ dl kokosflingor
2-3 dl vispgrädde

Utförande:

Vispa créme fraichen med sockret, tillsätt därefter kokosflingorna. Vispa grädden hårt (så att moussen blir fast). Häll över kokoscrémefraichen i grädden och vispa så att det blir lite fluffigt. Moussen är klar att användas =)

Passionfruktsmousse

Ingredienser:

3 gelatinblad
1 dl passionsfruktkött (2-4 frukter)
250 g kesella
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Utförande:

Förbered gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. Gröp ur passionsfrukterna och blanda med kesellan (om du vill kan du passera bort kärnorna, men jag valde att inte göra det). Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på låg värme i mikron. Separera äggen, äggulorna rör du ned tillsammans med gelatinet i passionsfruktkesellasmeten. Vispa nu äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret under vispningen. Vispa upp grädden, ganska hårt. Tillsätt grädden till kesellasmeten och rör om försiktigt, tillsätt därefter äggviteskummet rör om. Häll över fyllningen på en tårtbotten och förvara i kyl så att moussen får stelna.

Sockerkaksbottnar

Receptet räcker till en 24 cm form.

 

Ingredienser:

♥ 4 ägg
♥ Vetemjöl
♥ Socker
♥ 1,5 tsk bakpulver

Utförande:

Ta fram 3 st likadana, likastora glas. Knäck äggen i ett av dem. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset och lika mycket mjöl i det tredje. I det tredje glaset tillsätts också bakpulvret.

Sätt ugnen på 175°. Vispa samman sockret och äggen tills det blir vitt och pösigt, vispa länge för att få en luftig kaka. Rör ner innehållet från det tredje glaset försiktigt i ägg-sockerblandningen. Stjälp upp smeten i en smörad och brödad form. Grädda på nedersta falsen i ca 25-30 min. Känn med en brödsticka så att kakan inte är kladdig. Öppna aldrig ungsluckan under de första 20 min för då riskerar tårtan att sjunka ihop.

RSS 2.0