Pumpatårta - Halloweentårta

Hej, nu kommer ännu en tårta som var ett tag sedan jag gjorde, närmare bestämt gjordes denna i höstas vid Halloween (som även utseendet kanske avslöjar). Jag fick tillfället att baka denna tårta då vi skulle upp till mina yngsta kusiner i stockholm. Tårtan bestod av: sockerkaksbottnar, en blåbärsmousse och en kokosmousse. Även här är tårtan spacklad med kokosmousse. Tårtan är täckt med sugerpaste och detaljer i marsipan.

Så här blev resultatet:

Blåbärsmousse

Receptet räcker till att fylla en rund tårta med diametern 24 cm. Det blir ett ganska så tjockt lager mousse men jag tycker att det är alldeles lagom =)

Ingredienser:

♥ 200 g blåbär (frysta eller färska)
♥ 0,75 dl socker
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 4 gelatinblad
♥ 100 g färskost
♥ 2 dl vispgrädde

Utförande:
Blåbärsmoussen görs på liknande sätt som hallonmoussen. Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Mixa blåbären och ta ut en del av moset som du sedan värmer så att gelatinbladen kan smälta i det. Blanda restrerande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och färskosten. Tillsätt gelatinblåbärsmoset, rör om ordentligt. Vispa vispgrädden och rör sedan ner den försiktigt i blåbärsmoset, tills allt är homogent. Blåbärsmoussen är klar att använda =)

Glutenfria tårtbottnar

Receptet är baserat på det jag brukar använda då jag bakar med vanligt vetemjöl. Igentligen är den största skillnaden den kortare baktiden i ugnen.
Smeten är gjord för en rektangulär form med måtten 30x22cm

Ingredienser:

♥ 6 ägg
♥ Glutenfritt mjöl
♥ Socker
♥ Bakpulver

Utförande:

Ta fram 3 st likadana, likastora glas. Knäck äggen i ett av dem. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset och lika mycket mjöl i det tredje. I det tredje glaset tillsätts också bakpulvret. Jag hade läst att man inte behöver lika mycket bakpulver till glutenfritt mjöl som man behöver till vanligt vetemjöl. Jag använde ungefär 1,5 - 2 tsk.

Sätt ugnen på 175°. Vispa samman sockret och äggen tills det blir vitt och pösigt, vispa länge för att få en luftig kaka (detta är extra viktigt då du arbeter med glutenfritt mjöl då kakan inte "sväller" lika mycket). Rör ner innehållet från det tredje glaset försiktigt i ägg-sockerblandningen. Stjälp upp smeten i en smörad och brödad form. Grädda på nedersta falsen i ca 20-25 min. Känn med en brödsticka så att kakan inte är kladdig. Öppna aldrig ungsluckan under de första 20 min för då riskerar tårtan att sjunka ihop.

RSS 2.0