Tårta =)

Hej, att tycka om att baka tårtor är inte alltid så lätt. Varför undrar ni nu kanske? Jo, en tårta kräver mer än en eller två personer som äter av den, dvs jag kan inte baka en tårta så fort jag känner för det. Detta lilla problem har jag valt att lösa genom att så fort jag får en möjlighet att baka en tårta så tar jag den. Denna gång blev det en tårta till en inflyttningsfest. Min idé var först att göra dekorationer som hus eller att göra en tårta som såg ut som en flyttlåda, men båda dessa idéer skrotades (får bli en annan gång) och jag gick på ”vår-temat” istället. En blomma och bin ville jag ha och detta blev resultatet:

 

Eftersom jag är ny på det här med tårtbakande så testar jag gärna lite olika varianter, denna gången blev det en tårta med:

♥ Chokladbottnar
♥ Hallonmousse
♥ Chokladfluff
♥ Citronsmörkräm

Tårtan är täckt med marsipan & dekorationerna är gjorda i sugarpaste



Recept: Chokladbottnar (24cm form):

Ingredienser:

♥ 4 ägg
♥ Vetemjöl
♥ Socker
♥ 1,5 tsk bakpulver
♥ Kakaopulver

 

Utförande:

Ta fram 3 st likadana glas. Knäck äggen i ett av dem. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset skall mjöl och kakao mätas upp, jag tror att jag hade ¾ mjöl och ¼ kakao (kakaohalten beror bara på hur "chokladig" du vill ha kakan). I det tredje glaset tillsätts också bakpulvret.

Sätt ugnen på 175°. Vispa samman sockret och äggen tills det blir vitt och pösigt, vispa länge för att få en luftig kaka. Rör ner innehållet i det tredje glaset försiktigt. Stjälp upp smeten i en smörad och brödad form. Grädda på nedersta falsen i ca 25-30 min. Känn med en brödsticka så att kakan inte är kladdig. Öppna aldrig ungsluckan under de första 20 min för då riskerar tårtan att sjunka ihop.

 

Tips: Gör tårtbottnarna dagen innan för bättre resultat. Ibland kan det även vara bra att fylla delar av tårtan dagen innan för att den skall få "safta till sig". Men tänk då på att bottnarna inte får vara varma då du fyller tårtan.


Recept: Hallonmousse:

Ingredienser:

♥ 200 g frysta hallon
♥ ca 1 dl florsocker
♥ 100 g färskost
♥ 4 gelatinblad
♥ 2 dl grädde

 

Utförande:

Lägg de frysta hallonen i en kastrull och låt koka upp, koka i 2 min. Låt hallonmoset svalna lite och blanda sedan ner hälften i färskosten, blanda därefter i florsockret. Blötlägg gelatinbladen enligt förpackningen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i den andra delen av hallonmoset (låt inte hallonmoset svalna för mycket för då smälter inte gelatinet),låt svalna.  Blanda hallonmoset med hallon-färskostblandningen och tillsätt sedan grädden, rör om försiktigt (tills allt är homogent). Låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

 

Tips: Tag den understa botten och lägg tillbaka den i formen som du bakade den i. Om hallonmoussen bara får stelna lite kan man hälla detta på den nedersta tåtbotten och sedan förvara formen övertäckt i kylskåp. Detta gör att moussen får samma storlek som tårtan och desutom får en fin kant.

Om man vill ha en helt slät hallonmousse (kanske finare i moussetårtor) kan man passera hallonen.

 


Recept: Chokladfluff:

Ingredienser:

♥ 180 g choklad
♥ 3 dl vispgrädde

 

Utförande:

Hacka chokladen i lagom stora bitar (går snabbare att smälta då). Smält chokladen, jag brukar göra detta över vattenbad för att inte chokladen skall bränna. Chokladen väljer man efter smak, i denna tårtan tog jag en blandning av lindt hallonchoklad, marabou mango & mörk choklad. Då chokladen har smält tillsätts grädden, rör om väl på låg värme. Chokladgrädden får absolut inte börja koka. Ställ chokladgrädden kallt, den bör inte vispas fören den är kylskåps tempererad. Då chokladgrädden har denna temperatur är den redo att vispas, vispa till önskad konsistens. Lägg på ett lager på en av tårtbottnarna.

Jag upplevde att det blev väldigt mycket fluff över sedan jag "fyllt" tårtan, överbliven fluff kan tex användas till topping på cupcakes eller för att fylla en till tårta =)

 

Tips: Gör fluffen dagen innan så hinner den definitifv att svalna innan den ska vispas.

 


 

Recept: Citronsmörkräm:

Ingredienser:

60 g smör eller magarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g färskost

 

Utförande:

Ta fram smöret en stund innan så att det är rumstempererat. Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är krämigt. Tillsätt sedan färskosten under vispning. Täck hela tårtan med citronsmörkrämen. Anledningen att tårtan täcks är både för att chokladbottnarna inte skall synas igenom marsipanen eller sugarpasten, att det skall vara enklare att klä tårtan och självklart för att det är gott.


Jag hade från början tänkt att klä tårtan med sugarpaste men marsipan är ju så mycket godare. Nakdelen med marsipan är att den faller sönder mycket lättare då den är tunt kavlad. För att göra det enklare att klä tårtan kan man med fördel kavla ut marsipanen på ett bakblåtspapper. Nästa gång skall jag nog tästa att blanda marsipan och sugarpaste, för att få sugarpastens smidighet och masipanens smak, jag får återkomma med resultatet.



Tillsist vill jag bara nänma några ord om de bin jag gjorde, tyckte att de blev väldigt söta. För alla er som inte har modelerat tidigare så kan jag tipsa om att bin var relativt enkelt att göra. Glad blir man av att se dem =)




Oj vad långt detta inlägget blev, om ni läst så här långt hoppas jag att ni nu är sugna på att baka en tårta.
Kram // M












Kommentarer
charlotte

sååå himla fin bi-tårtan är!!

2011-09-07 @ 22:57:02


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0