Tårta =)
Hej, att tycka om att baka tårtor är inte alltid så lätt. Varför undrar ni nu kanske? Jo, en tårta kräver mer än en eller två personer som äter av den, dvs jag kan inte baka en tårta så fort jag känner för det. Detta lilla problem har jag valt att lösa genom att så fort jag får en möjlighet att baka en tårta så tar jag den. Denna gång blev det en tårta till en inflyttningsfest. Min idé var först att göra dekorationer som hus eller att göra en tårta som såg ut som en flyttlåda, men båda dessa idéer skrotades (får bli en annan gång) och jag gick på ”vår-temat” istället. En blomma och bin ville jag ha och detta blev resultatet:
Eftersom jag är ny på det här med tårtbakande så testar jag gärna lite olika varianter, denna gången blev det en tårta med:
♥ Chokladbottnar
♥ Hallonmousse
♥ Chokladfluff
♥ Citronsmörkräm
Tårtan är täckt med marsipan & dekorationerna är gjorda i sugarpaste
Recept: Chokladbottnar (24cm form):
Ingredienser:
♥ 4 ägg
♥ Vetemjöl
♥ Socker
♥ 1,5 tsk bakpulver
♥ Kakaopulver
Utförande:
Ta fram 3 st likadana glas. Knäck äggen i ett av dem. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset skall mjöl och kakao mätas upp, jag tror att jag hade ¾ mjöl och ¼ kakao (kakaohalten beror bara på hur "chokladig" du vill ha kakan). I det tredje glaset tillsätts också bakpulvret.
Sätt ugnen på 175°. Vispa samman sockret och äggen tills det blir vitt och pösigt, vispa länge för att få en luftig kaka. Rör ner innehållet i det tredje glaset försiktigt. Stjälp upp smeten i en smörad och brödad form. Grädda på nedersta falsen i ca 25-30 min. Känn med en brödsticka så att kakan inte är kladdig. Öppna aldrig ungsluckan under de första 20 min för då riskerar tårtan att sjunka ihop.
Tips: Gör tårtbottnarna dagen innan för bättre resultat. Ibland kan det även vara bra att fylla delar av tårtan dagen innan för att den skall få "safta till sig". Men tänk då på att bottnarna inte får vara varma då du fyller tårtan.
Recept: Hallonmousse:
Ingredienser:
♥ 200 g frysta hallon
♥ ca 1 dl florsocker
♥ 100 g färskost
♥ 4 gelatinblad
♥ 2 dl grädde
Utförande:
Lägg de frysta hallonen i en kastrull och låt koka upp, koka i 2 min. Låt hallonmoset svalna lite och blanda sedan ner hälften i färskosten, blanda därefter i florsockret. Blötlägg gelatinbladen enligt förpackningen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i den andra delen av hallonmoset (låt inte hallonmoset svalna för mycket för då smälter inte gelatinet),låt svalna. Blanda hallonmoset med hallon-färskostblandningen och tillsätt sedan grädden, rör om försiktigt (tills allt är homogent). Låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.
Tips: Tag den understa botten och lägg tillbaka den i formen som du bakade den i. Om hallonmoussen bara får stelna lite kan man hälla detta på den nedersta tåtbotten och sedan förvara formen övertäckt i kylskåp. Detta gör att moussen får samma storlek som tårtan och desutom får en fin kant.
Om man vill ha en helt slät hallonmousse (kanske finare i moussetårtor) kan man passera hallonen.
Recept: Chokladfluff:
Ingredienser:
♥ 180 g choklad
♥ 3 dl vispgrädde
Utförande:
Hacka chokladen i lagom stora bitar (går snabbare att smälta då). Smält chokladen, jag brukar göra detta över vattenbad för att inte chokladen skall bränna. Chokladen väljer man efter smak, i denna tårtan tog jag en blandning av lindt hallonchoklad, marabou mango & mörk choklad. Då chokladen har smält tillsätts grädden, rör om väl på låg värme. Chokladgrädden får absolut inte börja koka. Ställ chokladgrädden kallt, den bör inte vispas fören den är kylskåps tempererad. Då chokladgrädden har denna temperatur är den redo att vispas, vispa till önskad konsistens. Lägg på ett lager på en av tårtbottnarna.
Jag upplevde att det blev väldigt mycket fluff över sedan jag "fyllt" tårtan, överbliven fluff kan tex användas till topping på cupcakes eller för att fylla en till tårta =)
Tips: Gör fluffen dagen innan så hinner den definitifv att svalna innan den ska vispas.
Recept: Citronsmörkräm:
Ingredienser:
♥ 60 g smör eller magarin
♥ 5 dl florsocker
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 1 msk citronsaft
♥ 100 g färskost
Utförande:
Ta fram smöret en stund innan så att det är rumstempererat. Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft tills det är krämigt. Tillsätt sedan färskosten under vispning. Täck hela tårtan med citronsmörkrämen. Anledningen att tårtan täcks är både för att chokladbottnarna inte skall synas igenom marsipanen eller sugarpasten, att det skall vara enklare att klä tårtan och självklart för att det är gott.Jag hade från början tänkt att klä tårtan med sugarpaste men marsipan är ju så mycket godare. Nakdelen med marsipan är att den faller sönder mycket lättare då den är tunt kavlad. För att göra det enklare att klä tårtan kan man med fördel kavla ut marsipanen på ett bakblåtspapper. Nästa gång skall jag nog tästa att blanda marsipan och sugarpaste, för att få sugarpastens smidighet och masipanens smak, jag får återkomma med resultatet.
Tillsist vill jag bara nänma några ord om de bin jag gjorde, tyckte att de blev väldigt söta. För alla er som inte har modelerat tidigare så kan jag tipsa om att bin var relativt enkelt att göra. Glad blir man av att se dem =)
Oj vad långt detta inlägget blev, om ni läst så här långt hoppas jag att ni nu är sugna på att baka en tårta.
Kram // M
Kyckling i lergryta
tänkte dela med mig av något supergott och superenkelt, nämligen kyckling i lergryta. När jag var liten fick jag ibland kyckling i lergryta och tyckte att det var sååå gott. Då jag flyttade hemifrån önskade jag mig självklart en lergryta. Så hoppas att ni tycker att det är lika gott!
Ingredienser:
♥ 1 hel färsk kyckling
♥ vad du har hemma i kylskåpet
Här använde jag:
♥ Morötter
♥ Lök
♥ squash
♥ rårivet äpple
♥ lime saft
♥ kryddor: tex. salt, peppar, timjan, paprikapulver, rosmarin m.m
Utförande:
Blöt lergrytan noga. Skölj den råa kycklingen noggrant, jag brukar även snitta upp den undertill för att få den mer lätthanterlig då den är klar. Lägg rotgrönsaker + det rårivna äpplet i botten på lergrytan och inuti kycklingen. Häll över lite limesaft och krydda. Ställ in i ugnen i lite mer en en timma, tänk på att ugnen skall vara kall då lergrytan sätts in. Sätt ugnen på 220°.
Klar att äta med tex ris till. Smaklig måltid // M
Rödbetspaj
läste detta recept i en sån där liten folder med recept i, ni vet en sån man plockar på sig i mataffären och tänker att man skall laga något från men det oftast inte blir så. I alla fall detta recept lät så gott så jag lagade rätten nästan direkt.
Ingredienser:
Pajskal:
♥ 150 g smör
♥ 3 dl vetemjöl
♥ 2 msk vatten
Fyllning:
♥ 1 gul lök
♥ kokta rödbetor ca 500g
♥ salt
♥ svartpeppar
♥ 3 ägg
♥ en burk "Arla Köket: crème fraiche gourmet getost,honung,rosmarin"
♥ 1/2 dl pumpakärnor
Utförande:
blanda smör och mjöl, tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt vila i kyl 30 min. Grädda pajskalet i 10 min i 225°. Koka rödbetorna (skala dem antingen efter eller innan). Skala och hacka löken. Klyfta rödbetorna. Stek löken i smör och blanda sedan ner rödbetor, salt och peppar. Blanda ägg, crème fraiche. Häll lök och rödbetor i pajsakalet och häll sedan därefter på ägg-crème fraicheröran. Strö över pumpakärnor och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min.
Det blev en väldigt god rödbetspaj, som jag definitivt skall göra igen (och då skall jag inte glömma pumpakärnorna). Skall bara ändra några saker =) Tips på hur den kan bli bättre (och som jag skall använda nästa gång jag gör denna rätt):
Pajskalet blev lite väl sött för min smak så nästa gång skall jag nog byta ut lite av vetemjölet mot något annat lite grövre mjöl.
Getost är ju väldigt gott så nästa gång skall jag nog skall jag smula i lite extra.
Kram // M
Pannkaksfrukost
Inflyttningsfest - Tårta
pizza
Ugnsbakade Squash
Ingredienser:
♥ 1 squash
♥ köttfärs
♥ coktail tomater
♥ parmesanost
♥ valfri ost att täcka squashen med
♥ 1 vitlöksklyfta
♥ timjan
♥ salt
♥ peppar
Att servera till:
♥ Ris
Utförande:
Dela squashen och gröp ur fruktköttet. Stek köttfärs och hackat fruktkött tillsammans. Tillsätt hackade tomater och pressad vitlök. Krydda. Fördela blandningen i squash-halvorna, strö sedan parmesanost över dem och tillsist hyvla ost som du täcker squashen med. In i ugnen i ca 15 min (eller tills klara) på 220 grader.
Denna rätt har aldrig slått fel, så hoppas ni lyckas där hemma! Kram //M
Flytt och Focaccia
Idag har jag hjälpt min kompis att komma i ordning i sin nya lägehet. Den briljanta idén med focaccia födddes tidigt eftersom vi tidigare hade pratat om att baka något gott. För att orka bygga möbler och fixa sattes brödbaket igång nästan direkt, med tanke på jästiden. Då degen gottade sig under duk i bakmaskinen byggdes det skrivbord. Efter ytterligare en jäsperiod fast denna gången på plåten, dekorerades focaccian med fetaost, soltorkade tomater, oliver, flingsalt, rosmarin och timjan.
Här kommer receptet på J&M:s superflyttfocaccia =)
Ingredienser:
♥ 50g jäst
♥ 6 dl lättmjölk
♥ 1 1/2 tsk salt
♥ 1/2 dl olivolja
♥ 5 dl vetemjöl
♥ 8 dl rågsikt
Garnering:
♥ 1/2 dl olivolja
♥ 1/2 msk fling salt
♥ soltorkade tomater
♥ fetaost
♥ oliver
♥ timjan
♥ rosmarin
Arbetsgång:
Blanda finfördelad jäst med 37 gradig mjölk. Tillsätt salt, olivolja och mjöl. Jäs under jäsduk i matberedaren i 40 min. Smörj en långpanna med olivolja. Bearbeta degen lätt i degbunken och häll ut degen i långpannan. Tryck ut degen med oljade fingrar och tryck i fetaosten, de soltorkade tomaterna och oliverna djupt ner i degen. Låt jäsa under 35 min. Pensla med olivolja och strö på flingsalt. Jäs ytterligare 5 min. Grädda på andra falsen nedifrån i ca 20-25 min i 200 gradig ugn. Skär brödet i portionsbitar. Klart att ätas =)
Kan varmt rekomendera detta recept. Kram // M
Surdegsbröd
Som alla andra har även jag blivit inspirerad av denna surdegstrend, så i fredags var jag bara tvungen att prova. Jag hade tidigare fått en start på en surdeg av min mor, så det var bara att börja baka.
Min jäst:
Om ni inte har testat att baka surdegsbröd så bör ni vara beredda på att det tar ett tag, men sån tur så är det väntan som är längs. I torsdags kväll satte jag start-degen för att jäsa under natten. Jag hade bestämt mig för att jag ville baka ett bröd med tranbär och hasselnötter i, vilket förresten är en helt underbar kombination. Så på fredags morgon gjode jag själva degen och lät den jäsa hela dagen. Runt kl sju såg den ut såhär:
Då var det dags att själpa över degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Därefter fick den jäsa på plåten under jäshandduk ytterligare nån timma.
När jag inte orkade vänta längre =) så satte jag in bröden i ugnen i ca 40 min på 200 grader.
Så här blev resultatet:
Är nöjd att jag lyckades och att bröden blev "goa" =)
Kram // M