Prinsesstårta till Elin 5 år

I maj fick jag en beställning på en tårta, det skulle vara en tårta till en flicka som fyllde 5 år, hon älskar rosa och prinsessor. Jag blev såklart överlycklig, för er som inte redan vet så gillar jag rosa och nu skulle jag få göra en helrosa tårta, kunde det bli bättre?

Eftersom tårtan skulle passa båda vuxna och barn så valde jag att göra den med glutenfria sockerkaksbottnar, fylld med en hallonmousse och en chokladmousse. Tårtan spacklades med en vanlijsmörkräm och är täckt med kavlingsbar marsipan.Då bottnarna var fyllda, så började jag som vanligt med att spackla tårtan.


Då tårtan var spacklad skulle den täckas.


För att få lite roligare sidor på tårtan ritade jag ett rutmönster och fyllde i detta med blommor.


Då detta var gjort saknades bara kronan och bokstäverna. Kronan och bokstäverna pudrade jag med perl dust så att de skulle glittra/skimra fint.


Jag blev väldigt nöjd med tårtan och hoppas att Elin blev lika glad över tårtan som jag blev att få göra den. Kram//M

Chokladsmörkräm

Detta receptet gjorde jag första gången då jag bakade krokantrullar, eftersom chokladsmörkrämen var så god så tyckte jag att den även skulle komma till andvändning i tårtbak, vilket den såklart gjorde. En sats räcker till att spackla en tårta eller som ett lager tårtfyllning.

Ingredienser:
♥ 1/2 dl vatten
♥ 1 dl strösocker
♥ 1 medelstort ägg
♥ 100 g rumstempererat smör + 100 g rumstempererat margarin (det går bra att använda 200g margarin)
♥ 1-2 msk kakao (mängden beror på hur "chokladig" man vill ha den)
♥ 1 tsk vaniljsocker

Utförande:
Börja med att göra en sockerlag genom att koka upp vatten och socker tillsammans. Ca hälften av sockerlagen används men andra halvan kan användas i saft, drinkar eller till andra desserter. Sockerlag håller om den förvaras i kylskåp.

Vispa ägget mycket fluffigt. Sätt vispen på en konstant låg hastighet och blanda ner smör och margarin bitvis, kakao och vaniljsocker. Nu skall hälften av den kokande sockerlagen tillsättas. Tillsätt denna i en tun stråle under vispning. Det kommer se ut som om smeten skär sig men öka hastigheten och vispa på medelhastighet i ca 25-30 min. Smörkrämen skall vara fluffig. Överbliven smörkräm kan förvaras i kylskåp.

60:års tårta

Hej, för ett tag sedan fick jag en beställning av en kompis på en tårta som skulle vara till hennes mamma som fyllde 60 år. Tårtan skulle vara personlig och dekorerad med saker som hon gillar. Tårtan fick dessutom inte innehålla några nötter så jag valde att använda sugarpaste istället för marsipan.

Tårtan innehöll sockerkaksbottnar, en hallonmousse och en citronfromage. Den var spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugarpaste. Blommorna var gjorda i modelingpaste och jag har målat med en livsmedelfärgspenna. Så här blev resultatet:

 

 

 

 


Djungeltårta

Förra året gjorde jag en djungeltårta till Charlotte och i år önskade även hennes son Joel en sådan tematårta. Tårtan innehöll en kladdkaksbotten, chokladbotten och fylld med hallonmousse. Tårtan var spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med marsipan. Decorationerna var gjorda i modeling paste.
Jag blev väldigt nöjd med denna tårtan, så hoppas ni också kan njuta av den genom bilderna =)

Kladdkaka

Grundreceptet är taget från Arlas recept på kladdkaka. Sedan har jag gjort vissa modifikationer.

Ingredienser:
100 g Margarin eller smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg, jag brukar använda medelstora
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Utförande:
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Tillsätt socker och ägg, blanda väl. Rör ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Smörj och bröda en form, helst en med löstagbar kant. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 min. Grädda kortare tid om du vill ha en kladdigare kaka.

Tips:
Om du gillar kokos (vilket jag gör) så är det väldigt gott att tillsätta lite kokos till smeten innan kakan gräddas. Kokos kan även användas istället för ströbröd i formen.

Hallonmousse

Hallonmoussen räcker att fylla ett ganska tjockt lager i en tårta, den passar också ypperligt att göra som enskild mousse som till exempel kan serveras i några fina glas, kanske till och med tillsammans med en choklasmousse.


Ingredienser:

♥ 200 g frysta hallon
♥ ca 1 dl florsocker
♥ 100 g färskost
♥ 4 gelatinblad
♥ 2 dl grädde

 

Utförande:

Lägg de frysta hallonen i en kastrull och låt koka upp, koka i 2 min. Låt hallonmoset svalna lite och blanda sedan ner hälften i färskosten, blanda därefter i florsockret. Blötlägg gelatinbladen enligt förpackningen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i den andra delen av hallonmoset (låt inte hallonmoset svalna för mycket för då smälter inte gelatinet),låt svalna.  Blanda hallonmoset med hallon-färskostblandningen och tillsätt sedan grädden, rör om försiktigt (tills allt är homogent). Låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

 

Tips till då du "fyller" tårtan: Tag den understa botten och lägg tillbaka den i formen som du bakade den i. Om hallonmoussen bara får stelna lite kan man hälla den på den nedersta tårtbotten, lägg även på nästa tårtbotten som lock. Förvara sedan formen övertäckt i kylskåp, det går ofta utmärkt att bara lägga en tallrik på formen. Moussen kommer nu att få samma storlek som tårtan och dessutom får tårtan en fin och jämn kant.

 

Om man vill ha en helt slät hallonmousse (kanske finare i moussetårtor) kan man passera hallonen.

Citronfromage

Detta receptet räcker till att fylla en rund tårta (24 cm), det blir ett ganska tjockt lager. Detta recept skulle du kunna göra ensamstående och servera med lite bär till, eller en bärmousse.


Ingredienser:

♥ 4 blad gelantin
♥ 4  äggulor
♥ 100gr strösocker
♥ 1 st citron
♥ 3 dl vispgrädde

 

Utförande:

Blötlägg gelantinet enligt anvisningarna på förpackningen. Vispa ägggulorna och sockret tills det blir vitt och pösigt. Tvätta citronen väl, tex med potatishandskar, rulla sedan citronen mot bänkytan så att du får ut maximalt av saften. Riv citronen, dela och pressa den. Citronskalet blandas ner i saften. Smält de mjuka gelatinbladen i tex en kopp i ett varmt vattanbad. Då gelatinen har smällt tillsätt den pressade citronen och citronskalet - rör om. Häll i gelatin-citronblandningen i de vispade äggulorna och sockret - rör om. Vispa grädden, relativt hårt och rör ner denna i fromage smeten - blanda väl.
Vänta en liten stund med att fylla tårtan, men fromagen stelnar ganska snabbt så vänta inte för länge =)

RSS 2.0