Chokladmousse

Hej, tänkte göra ett tillägg till Chokladmousse-rabarbertårtan. Då jag bjöd på denna visste jag redan innan att en av dem som skulle få smaka på denna inte var särskild förtjust i rabarber, därför bestämde jag mig för att ta lite av chokladmoussen som skulle vara på tårtan och lägga den i ett glas. Detta blev resultatet:


Senare kom jag även på att enbart detta hade varit en utmärkt efterrätt som heller inte är lika tidskrävande som att göra en hel tårta. Chokladbladen som ligger uppe på moussen är gjorda på samma sätt som de på tårtan.
Mumsa på// M

Chokladmousse- och rabarbertårta

Hej, i helgen hade vi överraskningskalas för min sambos pappa som hade fyllt år. Som vanligt tog jag chansen att få baka något, så denna gången blev det en chokladmousse- och rabarbertårta som jag läst om i gourmet (är för övrigt en väldigt bra tidning för den som är matinspirerad).



Jag kan börja med att erkänna att jag inte riktigt hade läst igenom hela receptet innan jag började, vilket misstag man egentligen aldrig borde göra. Eftersom det var ett överraskningskalas som blev planerat samma dag på morgonen fanns det inte så mycket tid att göra efterrätten på och jag hade helt missat att tårtan skulle vara i frysen 4-5 timmar efter att den var klar. Eftersom denna tiden inte fanns så var det bara att modifiera receptet efter hand =) Sån tur att jag börjar bli ganska bra på att göra tårtor och att jag har min mor man alltid kan ringa och rådfråga. Tack mamma!

Men men nu skall jag sluta tjöta och komma till det utsökta receptet för denna tårta. Tårtan är gjord i tre lager så lagren kommer att presenteras var för sig.

Recept: Chokladtårtbotten:

Ingredienser:
♥ 125 g mörk choklad (jag brukar nästan alltid använda marabou mörk, fungerar utmärkt och blir godare än blockchoklad)
♥ 1 ½ dl socker
♥ 125 g mjukt smör eller margarin
♥ 2 ägg
♥ 1 dl vetemjöl

Utförande:
Ta en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant och lägg ett utklippt bakplåtspapper i botten av formen. Innan du lägger i bakplåtspappret smörj formens kanter och även lite in på botten för att kakan lättare skall lossna senare.
Ugnen skall vara 200° och jag gräddade kakan på näst nedersta falsen.
Vispa ihop mjukt smör och socker. Smält chokladen (går snabbare om du hackar den först) och tillsätt till smör och sockerblandningen under vispning. Tillsätt sedan äggen ett i taget också dessa under vispning. Vänd i vetemjölet. Häll smeten i formen och grädda i 10-12 min (för mig tog det något längre tid, men känn med en sticka i mitten av kakan, då den inte är kladdig längre är kakan klar).
Kakan skall svalna ordentligt innan nästa lager kan läggas på.


Recept: Rabarberkompott/mousse:

Ingredienser:
♥ 4 gelatin blad (kanske skulle räckt men 3 men jag tog det säkra före det osäkra)
♥ 250 g rabarber
♥ ½ dl strösocker
♥ ½ dl syltsocker
♥ ½ dl vatten

Utförande:
Först kommer några kommentarer om receptet: Jag hade inga färska rabarber hemma så jag tog frysta, vilket gick alldeles utmärkt. Vattnet som blir när rabarberna tinar använde jag som det vattnet som skulle tillsättas, vilket gör att du inte förlorar någon smak. Nästa gång jag gör denna tårtan kommer jag att dubbla receptet om jag då också använder frysta rabarber eftersom jag kände att det var lite klent med rabarberfyllning i förhållande till de andra två delarna. Jag vet dock inte om volymen blir större med färska rabarber, vilket jag kan tänka mig att den blir. Ett tips är också att skära rabarberna i tunna skivor annars kan kompotten lätt kännas lite trådig.
Så nu till utförandet =)

Lägg gelatinbladen i kalt vatten enligt anvisningarna på paketet ofta 5 min, det gör absolut ingenting om de råkar ligga längre. Jag hade mina i tills kompotten var bra.
Koka upp rabarber, socker och vatten och låt sjuda till en kompott. Ta av från värmen och rör ned gelatinbladen. Om kompotten har en tråkig färg kan man fuska genom att tillföra några droppar röd karamellfärg så ser det genast mycker godare ut.

Då kompotten har svalnat kan denna hällas på den avsvalnade chokladkakan, ställ därefter in i kylskåp. Om man vill ha extra fina kanter på tårtan kan overheadpapper användas, genom att man klipper remsor som man lägger runt kanterna i formen. Jag hade inga sådana papper hemma så jag tog och klippte till ett bakplåtspapper, detta fungerade utmärkt kanterna kan dock bli lite vågigare men det gör ju inget.

Recept: Chokladmousse:

Ingredienser:
♥ 5 gelatin blad
♥ 225 g mörk choklad (hackad)
♥ 1 ½ dl + 3 dl vispgrädde
♥ 1 dl socker
♥ 2 msk vatten
♥ 1 ägg
♥ 3 äggulor

Utförande:
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp 1 ½ dl vispgrädde och häll den över den hackade mörka chokladen, rör om tills allt löst sig.
Värm socker, vatten, ägg och äggulor i en kastrull till 85°, smeten skall tjockna. Vispa under hela tiden. Tillsätt gelatinbladen ett i taget och rör ner den tills de är helt upplösta. Rör om tills smeten svalnat något, tillsätt sedan denna till choklad och -gräddblandningen. Nu är det väntetid igen, då smeten skall svalna till rumstemperatur. Vispa 3 dl vispgrädde och vänd ner grädden i den nu rumstempererade smeten.
Ta ut tårtan ur kylskåpet och häll på chokladmoussen, ställ in i kylskåp igen.


Så då var det bara att vänta på att även det sista lagret har stelnat. Som dekoration ville jag testa en ny grej nämligen att göra egna chokladblad.

Det du behöver för att göra egna chokladblad är självklart choklad och blad av styvare variant, jag valde rosenblad. Tänk på att det är viktigt att använda ej besprutade blad.
Detta är egentligen väldigt enkelt men ser väldigt proffsigt ut.
Tvätta bladen, torka, stryck på choklad på ena sidan av bladet ( inte för tunt för då spricker det bara).
Lägg in de chokladtäckta bladen på en tallrik i kylskpået och låt stelna. Ta ut bladen ur kylskåpet och tag försigtigt av chokladen från bladen. Chokladen smälter väldigt lätt så var effektiv men försiktig. De är också ganska sköra men med en pincett går det lite enklare.
Nu är det bara att dekorera tårtan.

Innan jag la på chokladbladen pudrade jag tårtan med kakao för att den skulle se extra fin ut. Några små rosknoppar gjorde sig också fina som dekoration.



Hoppas det smakar mumsigt! Kram // M

Krokantrullar

Så nu har jag äntligen fått tummen ur för att färdigställa detta inlägg om mina fantastiska krokantrullar =)
Jag upptäckte Delicatos krokantrullar för några år sedan och sedan dess har jag varit frälst. Ideén slog mig att jag borde kunna göra dessa själv och här nedan kommer resultatet.


Jag kan innan ni börjar läsa säga att om du inte har tid så skall du inte ge dig på detta recept. Men vill du ha en smakorgasm råder jag dig att ta dig tid!

Recept: Mandel och hasselnötsflarn:

Ingredienser:
♥ ca 1 dl blandning av sötmandel och hasselnötter (mer mandel än hasselnötter)
♥ ¾ dl strösocker
♥ 50 g smör eller Margarin
♥ 1 ½ msk vetemjöl
♥ 1 ½ msk grädde
♥ 1 msk ljus sirap

Utförande:
Sätt ugnen på 150 grader.

Börja med att skålla och skala mandeln
. Lägg sedan ner mandeln och hasselnötter i en mixer och mixa till lagom stora bitar, inte för små för det får gärna vara lite tuggmotstånd. Om du inte har en mixer går det lika bra att hacka dem.
Blanda ner alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda under lätt omrörning. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll på smeten.


Grädda i ugnen 7-8 min eller tills smeten är gyllenbrun.
Ta ut plåten. Nu skall du göra flanen. Mitt mest lyckade knep är att lyfta över bakplåtspappret på en kall plåt eller bänkskiva och dela smeten i önskade stora rektanglar och sedan lyfta tillbaka bakplåtspappret till den vara plåten. På det viset får du inte lika bråttom innan flanen stelnar och blir spröda och ömöjliga att forma. Lägg flanen runt något runt, jag brukar linda in några kryddburkar i gladpack och använda dessa som formar. (Detta fungerar alldeles utmärkt om du inte redan har special formar till detta ändamål) Det är väldigt viktigt att tänka på att flanen bara går att forma då de är varma/ljumna.
Då flanet har format till sig men inte stelnat tar du av dem från kryddburken och ställer dem på ett fat för att svalna ytterligare. Jag har gjort detta recept minst tre gånger och kommit fram till att det bästa sättet att få dem fina är att ställa flanen lodrätt på fatet, om de ligger ner är det lätt att de sjunker ihop och tappar form.



Nu är det dags att börja göra chokladmousse och krokant. Det är smartast om du gör chokladmoussen först och medan den vispas kan du göra krokanten.

Recept: Chokladsmörkräm:
♥ 1/2 dl vatten
♥ 1 dl strösocker
♥ 1 medelstort ägg
♥ 100 g rumstempererat smör + 100 g rumstempererat margarin (det går bra att använda 200g margarin)
♥ kakao efter smak ( jag tror att jag brukar ha 1 till 2 msk)
♥ 1 tsk vaniljsocker

Utförande:
Börja med att göra en sockerlag enom att koka upp vatten och socker tillsammans. Ca hälften av sockerlagen används men andra halvan kan användas i saft, drinkar eller till andra desserter. Sockerlag håller om den förvaras i kylskåp.

Vispa ägget mycket fluffigt. Sätt vispen på en konstant låg hastighet och blanda ner smör och margarin bitvis, kakao och vaniljsocker. Nu skall hälften av den kokande sockerlagen tillsättas. Tillsätt denna i en tun stråle under vispning. Det kommer se ut som om smeten skär sig men öka hastigheten och vispa på medelhastighet i ca 25-30 min. Smörkrämen skall vara fluffig. Överbliven smörkräm kan förvaras i kylskåp.


Undertiden smörkrämen vispas är det lämpligt att göra krokanten.

Recept: Krokant:
♥ lite vatten
♥ socker
♥ finmalda mandlar och hasselnötter efter smak

Jag vet inte exakta proportioner av ingredienserna men nötterna avgör hur mycket krokant du vill ha. Vattnet är till för att det inte skall bränna i pannan. Sockret brukar jag tillsätta efterhand och smaka mig fram tills jag tycket att det är lagom. Krokanten skall vara gyllenbrun när den är klar.

Krokanten vispas ner i den färdiga smörkrämen efter tycke.



Nu är det bara att spritsa in den färdiga chokladsmörkrämen i flarnen och doppa ändarna i smält mörk choklad. Voila, färdiga krokantrullar. Hoppas det smakar! Nu tror jag att jag måste göra detta receptet ännu en gång =) Kram //M
RSS 2.0