Julklappstårta

Hej, i julas (eller efter jul) så ville jag baka en tårta med jultema. Jag har länge velat göra ett paket med en stor rosett på vilket jag nu fick tillfälle att göra. Paketet blev brunt med en röd-rosa roset och band. Tårtan bestog av peparkaksbottnar, hjortronmousse och en mandelmousse. Smakkombinationen har jag kommit på själv och det visade sig att den blev väldigt bra.

Påsktårta

I påskas så bakade jag en tårta som jag bjöd på på släktmiddagen. Tårtan bestod av chokladbottnar fyllda med jordgubbsmousse och vaniljglasskräm. Tårtan var spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugarpaste, även dekorationerna var i sugarpaste. Tårtan var mycket uppskattad och såhär blev resultatet:Vaniljsmörkräm

♥ 1/2 dl vatten
♥ 1 dl strösocker
♥ 1 medelstort ägg
♥ 100 g rumstempererat smör + 100 g rumstempererat margarin (det går bra att använda 200g margarin)
♥ 2 msk vaniljsocker
♥ ca 1 tsk vaniljpulver

Utförande:
Börja med att göra en sockerlag genom att koka upp vatten och socker tillsammans. Ca hälften av sockerlagen används men andra halvan kan användas i saft, drinkar eller till andra desserter. Sockerlag håller om den förvaras i kylskåp.

Vispa ägget mycket fluffigt. Sätt vispen på en konstant låg hastighet och blanda ner smör och margarin bitvis, vaniljsocker och vaniljpulver. Nu skall hälften av den kokande sockerlagen tillsättas. Tillsätt denna i en tun stråle under vispning. Det kommer se ut som om smeten skär sig men öka hastigheten och vispa på medelhastighet i ca 25-30 min. Smörkrämen skall vara fluffig och färgen är mer vit än gul. Överbliven smörkräm kan förvaras i kylskåp.

Chokladbottnar

Receptet är gjort för en 24 cm form.

Ingredienser:

♥ 4 ägg
♥ Vetemjöl
♥ Socker
♥ 1,5 tsk bakpulver
♥ Kakaopulver

 

Utförande:

Ta fram 3 st likadana glas. Knäck äggen i ett av dem. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset skall mjöl och kakao mätas upp, jag tror att jag hade ¾ mjöl och ¼ kakao (kakaohalten beror bara på hur "chokladig" du vill ha kakan). I det tredje glaset tillsätts också bakpulvret.

Sätt ugnen på 175°. Vispa samman sockret och äggen tills det blir vitt och pösigt, vispa länge för att få en luftig kaka. Rör ner innehållet i det tredje glaset försiktigt. Stjälp upp smeten i en smörad och brödad form. Grädda på nedersta falsen i ca 25-30 min. Känn med en brödsticka så att kakan inte är kladdig. Öppna aldrig ungsluckan under de första 20 min för då riskerar tårtan att sjunka ihop.

 

Tips: Gör tårtbottnarna dagen innan för bättre resultat och de blir även enklare att skära i dagen efter. Ibland kan det även vara bra att fylla delar av tårtan dagen innan för att den skall få "safta till sig". Men tänk då på att bottnarna inte får vara varma då du fyller tårtan.

Vaniljglasskräm

Vaniljglasskrämen är mycket god fyllning att ha i tårtor och passar bra med till exempel en bärmousse.


Ingredienser:

♥ 2 dl mjölk
♥ 5 msk marsanpulver
♥ 2 dl vispgrädde

 

Utförande:

Rör ihop mjölk och marsanpulver, låt stå och stelna i kylskåp i nån min. Vispa vispgrädden till önskad konsistens och rör ner den i vaniljkrämen. Blanda om försiktigt.

Jordgubbsmousse

Detta är ett mycket enkelt recept på en mousse som smakar minst lika bra som de mer arbetade. Detta recept använder jag också då det inte får vara gelatin i moussen. Jag har än så länge bara testat att göra den på jordgubbar men den går säkert att göra på andra bär också.


Ingredienser:

♥ 300g jordgubbar
♥ 2-4 msk marsanpulver
♥ 1dl vispgrädde

Utförande:

Mixa jordgubbarna, tillsätt marsanpulver tills jordgubbssmeten får önskad konsistens. Vispa vispgrädden hårt och häll över den i jordgubbssmeten, rör om försiktigt. Moussen är klar att använda.
RSS 2.0