Frukostbröd klara

Hej, lovade att lägga upp resultatet på hur bröden blev. Jag tyckte att de var enkla att göra och dessutom goda. Och vem föredrar inte färskt bröd på morgonen?



Ugnen skall förresten stå på 225 grader. Bröden skall gräddas ca 15 min (jag hade nog inne dem i 20 min, men håll koll). Lycka till! Kram // M

Frukostbröd

Hej, ikväll tänkte jag testa att baka på ett nytt sätt. Jag skall baka frukostbullar som får kalljäsa över natten. Här kommer receptet:

Ingredienser:
♥ 1/4 pkt jäst
♥ 5 dl kallt vatten
♥ 1 msk flytande honung
♥ 1 tsk salt
♥ 0,5 dl havrekli
♥ lite mer än 600 g mjöl ( jag använde mig av en blandning av vetemjöl, vetemjöl special och grhamsmjöl, men man kan göra lite som man vill)

Pensling:
♥ Vatten
♥ Vallmofrön

Utförande:
Blanda salt, havrekli, mjöl och honung. Smula ner jästen i det kalla vattnet. Tillsätt vatten-jästblandningen till resten av ingredienserna, blanda. Degen skall vara lite kladdig.
Forma degen till en limpa och dela på åtta. Rulla i händerna till bullar, lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med vatten och strö på valmofrön.

Så här såg mina brödbullar ut innan de fick nana natten i kylskåpet:





















Jag skall försöka komma ihåg att lägga upp en bild imorgon på resultatet och berätta om de blev bra. Håll tummarna =)
God natt //M

Min 1:a SugarpasteTårta

Nu har jag äntligen fått en riktigt bra anledning att baka en tårta. En av mina äldsta vänner fyllde år igår och hade tårtkalas på kvällen, så jag bakade en tårta till henne =)

Igår då jag bakade kokosgodiset växte idén fram om att kokossmeten skulle vara riktigt god i en tårta. Så vad passar till kokos, jo självklart blåbär, lime och choklad. Så det blev en chokladtårta med ett laget blåbärssylt och ett lager kokossmet. Jag täckte tårtan med smörkräm smaksatt med vit choklad och limeskal. Tårtan är dekorerad i sugarpaste.

Såhär blev resultatet:


Jag blev väldigt nöjd och även lite stolt över mig själv eftersom jag har gjort min första sugarpaste tårta =)
Kram //M


Kokosgodis

Läste ett recept på bakfnatt tidigare idag och blev väldigt inspererad att göra något liknande, så här kommer resultatet:


Recept:

Ingredienser:
♥ 50 g smör
♥ 1/2 dl vit sirap
♥ 1/2 dl florsocker
♥ lite vaniljsocker
♥ 2 dl vispgrädde
♥ 200 g kokosflingor
♥ 300 g mörk choklad

Utförande:
Rör samman smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka i ca 8 min, eller tills det tjocknat något.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kokosflingorna, rör om. Låt smeten svalna lite och gör sedan bollar av den. Ställ bollarna kallt i minst en timma. Smält chokladen och doppa bolarna i den.

Komenterer: Det kan behövas ännu mera choklad, det beror lite på hur tjockt lager man vill ha och hur duktig man är på att doppa =)



Det var allt för mig idag, nu skall jag sova lite. God natt // M

Cheesecakebrownie tårta

I tisdags var D:s föräldrar och bror här på middag. Vilket gav mig changsen att testa ett nytt recept på en kaka, vilket verkligen inte gjorde mig ledsen =)

Det blev en Cheesecakebrownie tårta:




Här kommer receptet för den som också vill baka denna goa kaka:

Ingredienser:

Kaksmet:
  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 125 g mörk choklad
  • 2,25 dl strösocer
  • 2 ägg
  • 0,5 dl mjölk
Topping:
  • 500 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,25 dl naturell yoghurt
Utförande:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och ströbröda en rund form ca 23 cm i diameter.

Kaksmet: Smällt smör och choklad under omrörning tills det blir en jämn smet. Ta bort smeten från värmen och rör i sockret. Tillsätt sedan ägg och mjölk och vispa ordentligt. Tillsätt mjölet och blanda om. Häll sedan smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut kakan och sänk ungstemperaturen till 150 grader.

Topping: Vispa samman färskost, socker, ägg och vaniljsocker. Häll i yoghurten och blanda om.

Häll toppingen på kakan och sätt in den i ugnen i 45-55 min. Då kakan är klar skall den kylas hällst i minst 4 h innan servering, kan med fördel stå över natten i kylskåp.

Kommentar: jag följer nästan aldrig recept rakt av,  men receptet ovan är orginalreceptet.

Om ni bakar denna så hoppas jag att den blev lika bra som min //M

En Riktigt God Festmåltid

Mysdag med D, hur firas då detta? Jo självklart med godsaker =)

Middags-presentation och förberedelserna:

Meny:

Förrätt: Squash med talegio

Huvudrätt: Nöttfärsbiffar med potatismos och kantarellsås

Efterrätt: Kladdkaka med hemmagjord vaniljglass


Förrätt:
Detta är en av de enklaste och godaste förrätterna jag vet. Du skivar squash och tärnar talegioost, som sedan läggs på squashen. Detta sätts sedan in i micron, med crispfunktionen på, tills osten har smällt och squashen blivit mjuk. (Om du inte har crispfunktion eller micro, så tror jag att detta går lika bra att göra i ugn)




Huvudrätt:
Till huvudrätt blev det ekologisk nöttfärs (eftersom den är så mycket godare!) och hemmagjort potatismos. Ett tips till en god och snabb sås är att använda matlagningsgrädde, vatten och kantarellfond. Blir väldigt gott och är dessutom väldigt enkelt.




Efterrätt:
Sen i sommras då jag skaffade mig en glassmaskin har jag bestämt mig för att inte köpa någon glass utan göra all själv (vi får se hur länge jag håller det, men hittils har det lyckats). Så här kommer recept och lite bilder:

Recept:
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • Vaniljpulver motsvarande 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 25 g muscavadosocker
  • 6 äggulor
  • 1 gelatinblad
Blanda vaniljpulver grädde och mjölk i en kastrull. Vispa äggulor och socker (båda sorterna) fluffigt, i en annan bunke. Rör ner denna smet i kastrullen och börja försiktigt värma under omrörning. Tänk på att gelatinbladet skall ligga en stund i kallt vatten så blöttlägg detta medan glassblandningen värms upp. Glassblandningen skall värmas till 80-85 grader, jag använder stektermometern till detta. (Det går även att göra slevprov eller rosprov, men jag förerdrar termometer).


Då rätt temp är nådd, så skall blandningen kylas så snabbt som möjligt. Jag brukar bara tappa upp kallt vatten i diskhon och låta kastrull och glassblandning svalna där.



Då smeten svalnat är det dags att hälla över den i glassmaskinen, maskinen körs i ca 40 minuter eller tills glassen ser klar ut.





Måste säga några ord om vaniljpulver, fick en burk av min mamma som jag nu använder flitigt. Detta kan vara en av de bästa lösningarna på hur man slipper stå och pilla med vaniljstänger! En annan positiv grej är att det blir svarta prickar i glassen (eller vad man använder det i) vilket det inte blir om man använder vaniljsocker.




Kladdkakan:
Kladdkaka är det D som brukar baka, men jag kan delge några tips:
Det går lika bra att baka kladdkaka i micron som i ugnen, specielt om man har crispfuktion. Dessutom går det mycket snabbare.
En väldigt god smaksättning på kladdkaka är att ta i kokos, vilket vi nästan alltid brukar göra.

Tyvärr blev det ingen bild på den färdiga kladdkakan men här kommer en bild innan den är tillagad:



Maten blev otroligt god och efterrätten kanon =)
Kram//M

Middagsmat

Tänkte bara dela med mig av vad som lagades till middag idag. D hade fått rökt kalkon i en jullåda så det blev att komma på något gott man kunde göra med denna. Detta blev resultatet:


Recept:
500 g pasta
900 g kalkon (blev väldigt mycket, så mängden kan med fördel minskas)
1 liten purjolök
1 squash
1 röd paprika
några champinjoner
2 burkar cream fraiche

Bröd

Nere på Fuerteventura åt jag ett väldigt gott bröd som hette "Pan 6 Cereales", så nu när jag kom hem tänkte jag att jag skulle testa att baka ett sådant. Jag har aldrig förut försökt efterlikna ett annat bröd så detta blev något helt nytt för mig.

Degigt:


Detta är resultatet:



Bröden blev väldigt goda men inte riktigt som de på Fuerteventura, krävs nog några mer försök =)

Här är receptet: (jag bakar på känn och vet därför inte exakta måttangivelser)

Mjöl (vetemjöl, vetemjöl special och grahamsmjöl)
Havrekli
1 paket jäst
6 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt
Honung

På brödet:
valmofrön
solroskärnor
linfrö
(Nästa gång blir det sesam också, men det hade jag inte hemma då jag bakade)

Fuerteventura

Ja då var jag hemma igen, tänkte att jag skulle dela med mig lite av min och familjens semester.
Att återkomma till ett och samma ställe har ju sina fördelar, tex man vet ju vad man tycker bäst om. Favoriten med Fuerteventura är helt klart lagunstränderna, där vi tillbringade stora delar av semestern.
Här kommer ett litet smakprov:




Ett annat ställe vi brukar besöka är Ajuy och Playa de los Muertos (de dödas strand, eller nått i den stilen). Stranden består av svart lavasand och vågorna utanför är oftast väldigt höga. Det är ingen strand vi badar vid, men det är ett häftigt och vackert ställe att ha sätt.


Glömde nästan av att berätta vilka vi träffade på påvägen till Ajuy, nämligen piff och puff och många fler. Vi träffade även Hugin och Munin.



Jordekorrarna åt ur händerna och var nästan tama. De var hur söta som helst!


Så vad kan jag mer berätta från årets Fuerteventura resa...
Jo för er som inte varit där på några år så har ön blivit grön, tack vare mycket regn på sista tiden. Detta har gjort att ön har blivit ännu vackrare tycket jag.



Så vad gör man mer än att sola, bada, lästa, ta det lungt och äta gott. Jo man shoppar såklart =)
Har även i år hittat mina favoritskor, så var självklart tvungen att köpa fyra nya modeller (bild kommer nog senare). Blev även en ny väska, en klänning och lite andra grejer.

Så nu har jag nog skrivit lagom mycket om semestern =)
kram // M

RSS 2.0