Möhippatårta

I sommras bakade jag några tårtor som ännu inte har hunnit komma upp på bloggen, bland annat bakade jag en tårta till en av mina närmaste vänners möhippa. Denna tårta bestod av en rulltårtabotten och en blåbärsmousse. Så här blev resultatet:Recept: Rulltårta:

Receptet är taget från en blogg som heter Bakfnatt

Ingredienser:

♥ 3 ägg
♥ 1,5 dl socker
♥ 1,5 dl vetemjöl
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 1 msk vatten

Utförande:
Vispa rumsvarma ägg och socker tills det blir fitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt sedan detta och vattnet under långsam omrörning. Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på smeten. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader och ungefär 5 min. Vänd över kakan på ett sockrat bakplåtspapper, glöm inte att ta bort pappret som kakan gräddats på så att kakan inte blir fuktig. Kakan kan med fördel kallna under långpannan.


Recept: Blåbärsmousse:

Ingredienser:

♥ 200 g blåbär (frysta eller färska)
♥ 0,75 dl socker
♥ 1 tsk vaniljsocker
♥ 4 gelatinblad
♥ 100 g färskost
♥ 2 dl vispgrädde

Utförande:
Blåbärsmoussen görs på liknande sätt som hallonmoussen. Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Mixa blåbären och ta ut en del av moset som du sedan värmer så att gelatinbladen kan smälta i det. Blanda restrerande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och färskosten. Tillsätt gelatinblåbärsmoset, rör om ordentligt. Vispa vispgrädden och rör sedan ner den försiktigt i blåbärsmoset, tills allt är homogent.


Möhippan och såklart tårtan blev kalas bra!
Blåbärsmoussen kan jag verkligen rekomendera, jag kommer definitift att använda den igen.
Här kommer några fler bilder att njuta av. // MFödelsedagstårta med Japantema

Hej, i fredags fyllde min sambos bror år och jag fick den ädla uppgiften att baka en tårta =)
Det tog en stund att komma på det perfekta temat på denna tårta men tillsist blev det en japaninspererad tårta då brodern gillar Japan. Men ett önskemål fanns det då det gäller tårtans innehåll nämligen samma smak kombination som var i systerns bröllopstårta (den bakade dock inte jag). Önskemålet var alltså:
Chokladbottnar
Fylld med: chokladmousse med schweizernöt och hallonmousse
Spacklad med: Vit chokladganache
Täckt med: Marsipan (egentligen var önskemålet päronmarsipan men jag ville inte göra en grön tårta denna gång)Chokladbottnar (24cm form) finns ett tidigare recept på. Även Hallonmoussen har jag använt mig av tidigare.
Chokladmoussen och vitchokladganachen var nya för mig.

Recept: Chokladmousse (Förbered dagen innan):

Ingredienser:

♥ 150 g Marabou schweizernöt choklad
♥ 2 dl vispgrädde

♥ 100 g färskost

Utförande:
Hacka chokladen i små bitar (så att den smälter snabbare). Häll upp grädden i en kastrull och sätt plattan på låg värme. Tillsätt den hackade chokladen och rör om tills all choklad har smällt, det får inte koka. Ställ chokladgrädden i kylen under natten. Blandningen måste svalna ordentligt för att den skall kunna vispas. Vispa chokladgrädden och tillsätt färskosten.

Kommentar: Tyvärr tyckte jag att chokladmoussen blev alldeles för rinning, kanske vispade jag inte tillräckligt länge. Nästa gång tror jag att jag skippar färskosten och bara gör chokladgrädden.


Recept:  Vit chokladganache (Förbered dagen innan):

Ingredienser:

♥ 200 g vit choklad
♥ 2 dl vispgrädde

Utförande:
Hacka chokladen i små bitar, eller använd Odense chokladknappar. Värm grädden på låg värme och rör ner chokladen, rör om tills chokladen smält. Det får inte heller här börja koka. Ställ in chokladblandningen i kylskåpet under natten. Vispa chokladblandningen.

Kommentar: Vit chokladganache visade sig vara väldigt bra att spackla tårtor med, jag skulle gärna använda denna oftare men det finns en risk att det blir för sött. I detta fallet gick det bra då jag täckte tårtan med marsipan, dock skulle jag nog inte välja att använda mig av vit chokladganache när jag täcker tårtan med sugarpaste.Jag blev otroligt nöjd med denna tårtan så här kommer ytterligare några bilder. Och för er som inte kan japanska, så står det "grattis på födelsedagen". Tror jag i alla fall =) // M

RSS 2.0